κάντε την κριτική σας για κάποιον προορισμό που έχετε επισκεφτεί πρόσφατα: κριτική / review


travelblog
Home » , , , , » Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο...

Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο...

Written By travelblog on Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012 | 12:16 π.μ.

Το Πάπιγκο είναι ένα από τα 46 χωριά της οικιστικής, πολιτισμικής και ιστορικής ενότητας του Ζαγορίου. Η ιδιαίτερη δόμηση, η πλούσια βλάστηση της περιοχής και η απαράμιλλη αγριότητα του τοπίου του έλκουν πολλούς επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτικό, όλες τις εποχές του χρόνου. Χωρισμένο  στο Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο που είναι κτισμένοι στα ριζά της Αστράκας κάτω από τους επιβλητικούς πύργους και τη μυθική Δρακόλιμνη.
Διατηρούν αναλλοίωτο τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, με μεγάλα αρχοντικά, λιθόκτιστα σπίτια, λιθόστρωτα δρομάκια, βρύσες με πεντακάθαρα νερά και εξαιρετική θέα, εναρμονισμένα απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον.
Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο...
Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο...
 Το Μεγάλο Πάπιγκο βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μ. και το Μικρό Πάπιγκο σε υψόμετρο 980 μ. και απέχουν μεταξύ τους περίπου 2 χλμ.


Η έκτασή του είναι 34.131 εκτάρια εκ των οποίων τα 150 είναι γεωργικές εκτάσεις, τα 29.431 βοσκότοποι, τα 800 δάση, τα 300 ύδατα και τα 3300 αστικές εκτάσεις.


Το Πάπιγκο βρίσκεται βορειοανατολικά των Ιωαννίνων  σε απόσταση 59 χλμ.
Από εδώ ξεκινούν τα ορειβατικά μονοπάτια, όπως μας πληροφορεί η ενημερωτική επιγραφή, προς καταφύγιο Αστράκας με διάρκεια διαδρομής 3,5 ωρών, προς σπήλαιο Προβατίνα διάρκειας 4 ωρών, προς Δρακόλιμνη διαδρομή που απαιτεί 4,5 ώρες και προς κορυφή Γκαμήλα, 6 ωρών επίπονης διαδρομής.

Περίπου 500m πριν το Μικρό Πάπιγκό, ανάμεσα στο μικρό και μεγάλο Πάπιγκοστα  θα δείτε το ρέμα του Ρογκόβου και μια ξύλινη πινακίδα που σας πληροφορεί σχετικά με τις κολυμπήθρες. Αφού αφήσετε τον δρόμο ακολουθήστε το μονοπάτι και σε 2΄-3΄ θα βρεθείτε μπροστά στις πρώτες κολυμπήθρες . Το ρέμα από αυτό το σημείο στενεύει και μετατρέπεται ουσιαστικά σε ένα μικρό φαράγγι. Το θέαμα που αντικρίζετε είναι πανέμορφο  και με λίγη προσοχή μπορείτε να συνεχίσετε  χωρίς μονοπάτι για άλλα 10΄ ώσπου να  βρείτε κάποιες από τις υπόλοιπες. Μια καταπληκτική φωτογραφία από  dimitil flickr
Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο...
μια καταπληκτική φωτογραφία από  dimitil flickr
Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο...
Τους καλοκαιρινούς μήνες μη διστάσετε να κολυμπήσετε ή να ξεκουραστείτε μέσα σε κάποια από τις κολυμπήθρες (μόνος ή με παρέα ανάλογα με το μέγεθος της κολυμπήθρας). Άλλωστε η ιστορία  λέει ότι ακόμη και ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων απολάμβανε τους καλοκαιρινούς μήνες το μπάνιο του στις κολυμπήθρες.

Ακόμα στο Πάπιγκο μπορεί να επισκεφθεί κανείς:
- Το Ναό του Αγ. Βλασίου με τη σπάνια αρχιτεκτονική, το τέμπλο και τις αγιογραφίες 100 ετών.
- Τη βιβλιοθήκη του Μιχαήλ Αναγνωστοπούλου,
- Τα παλιά σπίτια με τις ζωγραφιές και τα σκαλιστά ταβάνια
- Το παραδοσιακό γεφύρι στην είσοδο του χωριού
- Το Ναό των Ταξιαρχών στο Μικρό Πάπιγκο και άλλες πολλές παλαιές εκκλησίες.
Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο...Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο...Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο...
φωτογραφία από panoramio
Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο...Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο...Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο...
Πώς θα πάτε:
Oδικώς από τα Ιωάννινα, επί της Εθνικής οδού Ιωαννίνων Κοζάνης, μετά το Καλπάκι, στο 38ο χλμ. στρίβετε δεξιά ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Μεσοβουνίου - Αρίστης - Πάπιγκου. Συνολική απόσταση από τα Ιωάννινα: 59 χλμ. (1 και 15΄ περίπου). Aπό Αθήνα (μέσω γέφυρας Ρίου): 495 χλμ. και από Θεσσαλονίκη (μέσω Κοζάνης): 314 χλμ.

Κοινότητα Παπίγκου για πληροφορίες εδώ



Share this post :

0 σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις